Общи правила за вътрешно приложение

Available languages: Общи правила за вътрешно приложение General principles for internal application Eerste hulp maatregelen Ogólne zasady stosowania wewnętrznego

 

Течният екстракт трябва да се приема винаги под формата на разтвор. За да облекчите горчивия вкус на екстракта трябва да го разредите в най-малко 200мл вода, ментов чай, чай от маточина или портокалов сок.


Описаните по-долу начини за дозиране са въз основа на многогодишен опит, отклоненията от тази схема не представляват опасност за здравето, тъй като даже стократното предозиране на екстракта не предизвиква опасни симптоми. При някои хора, особено при първото приложение или след приема на по-големи дози от екстракта, може да се наблюдава краткотрайно влошаване на самочувствието или обостряне на съществуващи заболявания. Това е нормална реакция, наречена реакцията на Herxheimer (наименованието произлиза от фамилията на Karl Herxheimer – немски лекар дерматолог, който обстойно е изследвал явлението за премахване на токсините от човешкия организъм). Това се дължи на увеличеното количество токсини в кръвта, които се освобождават от мъртвите микроорганизми. Могат да се появят симптоми на безпокойство, лека диария, леки симптоми на грип и т.н. Това, обаче е добър знак, тъй като доказва започването на процеси на пречистване на организма. При такива ситуации не трябва да се прекъсва приема на екстракта. В случай на много силна реакция Herxheimer, трябва да намалите дозата. Такава реакция се наблюдава при хора, които в организма си имат големи количества патогенни организми (гъбички, паразити, бактерии, вируси) или са силно интоксикирани поради неправилен хранителен режим, след консумацията на прекалено голямо количество храна или синтетични лекарства. Хората, приемащи екстракта за първи път, трябва да започнат приемането му от малки дози (около 5 капки в чаша с течност дневно). По време на бременност, както вече споменахме, не се препоръчва приемането на Цитросепт. Ако въпреки всичко бременна жена реши да го приема, не трябва да превишава дозата от 15 капки дневно, заради реакцията Herxheimer. Преходното увеличение на нивото на премахваните токсини в кръвта на възрастен човек може да се прояви като неразположение, но при плода може да доведе до ненужни усложнения и следователно до нарушения в неговото развитие. Реакцията Herxheimer не се среща или е незначителна, ако започнем да приемаме Цитросепт първо в малки дози - около 5 капки дневно. Такива дози се прилагат за 3-4 дни, след което постепенно се увеличават до препоръчителните дози.

COMPANY WEBSITE: