fbpx

Райският плод

Историята и произходът на грейпфрута не са напълно известни. Най-вероятно този плод е кръстоска между помело и сладък портокал и е бил типичен за тропиците. Дърветата достигат от 6 до 15 метра височина и дават кръгли плодове, достигащи около 15 сантиметра в диаметър.

Плодовете на грейпфрута са били известни и високо ценени още от древните лечители поради благотворното им действие върху човешкия организъм. През XVII век капитан Джеймс Шаддок (James Shaddock) е донесъл грейпфрута от Полинезия на Барбадос. Сегашното му популярно наименование произлиза от английската дума „grape” – тоест грозд и „fruit” – плод – това е свързано с факта, че тези плодове растат на гроздове, наподобяващи грозде. Но по-показателно е латинското име на плода, тъй като то разкрива и богатите му свойства – наречен е Citrus paradisi или “райски цитрус.” Неговият екстракт притежава богато съдържание на биофлавоноиди и витамин С, което го прави изключително подходящ за прием в сезоните, когато е повишен рискът от настинки. Грейпфрутът в Цитросепт е идеален източник на хранителни вещества, способстващи за спазването на здравословен хранителен режим и съдържа цяло богатство от витамини. Веществата, съдържащи се в екстракта от грейпфрут показват още противогъбично, антибактериално и антивирусно действие и биха могли да спомогнат при борбата с около 800 вируси и бактерии и около 100 типа патогенни гъбички.   

Свойства