История

Откритието на екстракта от грейпфрут

Свойствата на екстракта от грейпфрут са открити през 1972 г. от д-р Якоб Хариш. Д-р Хариш е роден в Югославия през 1919 година. Първо е учил физика – университетското му образование прекъсва през Втората Световна война, по време на която служи като пилот. Военните преживявания го карат да захвърли физиката и да се заинтересува от медицината. Специализира гинекология и имунология, а след като емигрира в Съединените Американски Щати, продължава образованието си в Long Island University в Ню Йорк. 

Интересува се от естествени субстанции, които могат да унищожават микроорганизми без да вредят на хората. 

През 1963 година се пренеся във Флорида и започва изследвания на препарати от грейпфрут. Към грейпфрута проявява интерес малко след Втората Световна война, когато попада на семка, ядейки плодове. 

Неговото внимание е привлечено от горчивия вкус, който усеща на езика си – тогава е започва да се замисля защо е така и дали това може по някакъв начин да се използва. Тъй като в щата Флорида тези плодове били отглеждани почти навсякъде, не липсва материал за експерименти. Може би откритието на д-р Хариш би било забравено, ако не е сътрудничеството на д-р Стивън Отуел и д-р Уейн Маршал от University of Florida в Гейнсвил, които се занимават с микробиологията на храната. 

Първоначално те подхождат скептично към теорията на д-р Хариш, че екстрактът от грейпфрут убива много микроорганизми и е безвреден за хората. Скоро се убеждават, че препаратите от грейпфрут са ефикасно средство, предпазващо храната от бактерии, гъби и паразити. Репутацията на средата в която работят предизвиква интерес към екстракта от страна и на други изследователи. Работата на д-р Хариш над екстракта от грейпфрут се ускорява през 1990 година, когато лекари в Съединените Щати започват да оценяват неговото откритие. 

През 1995 година д-р Хариш е почетен гост в Института Pasteura. Неговата работа е оценена и от земеделците в Европа; в момента екстракт от грейпфрут на прах се добавя към храната за птици и риби, за да се предотвратят инфекции, предизвиквани от бактерии от рода на салмонела (Salmonella) и е-коли (E. coli ). 

Д-р Хариш почива през 1996г., доволен, че е изпълнил мечтата на своя живот – екстрактът от грейпфрут в момента се използва все повече като безвреден препарат, борещ се с микроорганизмите и помагащ да се поддържа добро здравословно състояние.