Интересни факти за грейпфрута
Знаете ли, че…
- преди време грейпфрутът е бил наричан „Shaddock”? Това наименование произлиза от фамилията на капитан Джеймс Шаддоцк, които е донесъл и засадил грейпфрута на остров Барбадос.
- Сокът от тези плодове влияе върху абсорбирането на някои групи лекарства, може да подсили или да намали тяхното действие. За да се избегне подобно взаимодействие, най-добре е да се прави няколкочасова почивка между взимането на лекарства и консумацията на грейпфрут или сок от грейпфрут.
- преди време екстрактът от грейпфрут е бил използван от земеделците за предпазване на дървените инструменти от мухъл? По този начин се използвали противогъбичните свойства на екстракта от грейпфрут.
- към ястията, съдържащи цитруси, е добре да се добавя малко масло или зехтин? Благодарение на добавената мазнина организмът абсорбира по-добре съдържащите се в плодовете хранителни вещества.
- 150 грама грейпфрут покриват нашата нужда от витамин С и бета-каротин за 24 часа? Добре е да се консумира поне един плод дневно – това има позитивно влияние върху устойчивостта на организма. А средното тегло на един плод е около 200-500 гр.
- за горчивия вкус на грейпфрута е отговорен нарингенинът? Той подпомага и обмяната на веществата.
- за най-здравословен сорт грейпфрут се смята червеният грейпфрут? Той съдържа повече здравословни антиоксиданти и флавоноиди.